- Vakbonden zetten hoog in bij de cao voor werknemers van distributiecentra van Albert Heijn.
- De looneis van minstens 10 procent ligt hoger dan het gemiddelde van de loonstijgingen bij cao’s die in april zijn afgesloten.
- Inmiddels is ook de inflatie gezakt tot onder het niveau van de gemiddelde loonstijging bij cao’s.
- Lees ook: De ECB moet de rente blijven verhogen tot medio 2024, vindt het IMF – dat raakt ook de spaarrente én de hypotheekrente
In het loonconflict over de cao voor medewerkers van distributiecentra van Albert Heijn stellen de vakbonden zicht hard op.
FNV en CNV zeggen geen nieuw officieel loonbod van Albert Heijn van 10 procent voor de medewerkers van de distributiecentra ontvangen te hebben. Het supermarktconcern zou alleen een uitnodiging hebben gestuurd. “Wij hebben niets afgewezen, wij hebben gevraagd om een formeel loonbod zodat we weten waar we over onderhandelen. En dat is niet gekomen”, zegt een woordvoerder van FNV.
FNV en CNV geven aan dat de stakingen in de distributiecentra van Albert Heijn worden doorgezet. De supermarktketen kan zijn winkels hierdoor minder goed bevoorraden.
Volgens CNV heeft Albert Heijn alleen maar een formele uitnodiging gestuurd om verder te praten. De bonden geven al tijden aan dat één van de voorwaarden om verder te praten is dat de arbeidsvoorwaarden voor nieuwe medewerkers niet mogen verslechteren. Albert Heijn wilde bijvoorbeeld de zondagstoeslag verlagen.
"We hebben heel de tijd gezegd dat we niet akkoord gaan met verslechteringen. Formeel is er niet aan ons gecommuniceerd. Ze moeten aangeven waar ze precies over willen onderhandelen, dan kunnen wij pas bepalen of dat reden voor ons is om weer om de tafel te gaan en acties op te schorten", aldus de woordvoerder van FNV.
Een woordvoerster van Albert Heijn blijft erbij dat de bonden wel een formeel bod hebben gekregen. Volgens haar is het verhoogde bod genoemd tijdens telefoongesprekken maandag en dinsdagochtend. "Via de mail hebben de bonden een formele uitnodiging gekregen. Er is gewoon een formeel bod geweest. Wij hopen dat de bonden weer snel om tafel komen om een oplossing te vinden, dit is super vervelend voor onze klanten en collega's", aldus de zegsvrouw.
De staking begon vorige week zondag nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao waren vastgelopen. De medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn willen hogere lonen om de hoge inflatie te compenseren. De supermarkt biedt volgens bonden veel te weinig loonsverhoging. Ze eisen minimaal 10 procent extra.
Cao-akkoorden: gemiddelde loonstijging van 7,6 procent in april
Wat betreft recent afgesloten cao-akkoorden is de trend nog altijd dat de de lonen fors stijgen. Zo lag de gemiddelde loonstijging bij cao's die in januari zijn afgesloten op 6 procent, terwijl dit afgelopen maand was opgelopen naar 7,6 procent, zo blijkt uit de Cao-kijker die werkgeversclub AWBN bijhoudt.
De stijging van de lonen is sinds twee maanden sterker dan de inflatie in Nederland. De gemiddelde stijging van prijzen van goederen en diensten is in april uitgekomen op 5,2 procent, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag. De stijging van de cao-lonen van afgelopen maanden ligt daar 2,4 procentpunt boven.
In maart was de gemiddelde stijging van cao-lonen met 7,4 procent ook hoger dan de inflatie van 4,4 procent over die maand. In februari lag de inflatie nog op 8 procent en dat was meer dan de gemiddelde stijging van cao-lonen over die maand